Intresseanmälan som röstmottagare, 26 maj 2019

LÄS MER

Vill du jobba som röstmottagare vid valet?

Söndagen 26 maj 2019 är det allmänna val till Europaparlamentet.

Vi söker vi dig som vill arbeta som röstmottagare. Som röstmottagare erbjuder vi dig intressanta och givande dagar samtidigt som du gör en insats för demokratin och samhället. Svedala kommun planerar att även genomföra en kommunal folkomröstning på samma dag som valdagen till Europaparlamentet 26 maj. Då arbetar man som röstmottagare med två val samtidigt.

Om riksdagens partier inte lyckas bilda regering kommer talmannen utlysa extraval till riksdagen, då kommer den kommunala folkomröstningen att genomföras i samband med det allmänna extravalet till riksdagen.

 

Intresseanmälan

Valnämndens kansli tilldelar löpande uppdrag utifrån de intresseanmälningar som kommit in. När vi fyllt samtliga vakanser kommer vi erbjuda ett antal sökande att bli reserver.

I rollen som röstmottagare förutsätter vi att du:

  • Är stresstålig
  • Är serviceinriktad och noggrann
  • Har fyllt 18 år
  • Talar god svenska
  • Du ska kunna bli tilldelad arbetstider under hela valdagen
  • Inte är valbar – dvs listad på ett partis lista som valet/valen avser

Under intresseanmälan kan du anmäla ditt intresse för att arbeta som röstmottagare i Svedala kommun. Den som tidigare arbetat som röstmottagare kan anmäla sitt intresse för att arbeta som vice ordförande i valdistrikt. Ange vilka val du arbetat i under ”Övrigt”.

 

Att arbeta som röstmottagare

Svedala kommun har 11 valdistrikt som ska bemannas på valdagen och tre förtidsröstningslokaler som ska bemannas dagtid under vissa dagar från och med 8 maj 2019 till och med 26 maj 2019.

På valdagen i vallokal tjänstgör fyra till sex röstmottagare samt en ordförande och vice ordförande som leder arbetet. Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt samt höga krav på noggrannhet. På valdagen tjänstgör du enligt schema i olika pass från ca kl. 07.30 tills dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på natten. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden. Efter stängning klockan 21.00 arbetar alla med att öppna och räkna alla röster. När allt är färdigräknat ska material packas och lokalen ställas iordning, varefter ordförande och vice ordförande lämnar in och redovisar rösterna för valnämnden. Övriga röstmottagare kan då gå hem. Som ersättning får du ett skattepliktigt arvode.

Det finns även behov av röstmottagare under förtidsröstningen. Förtidsröstningen öppnar 8 maj 2019. Ange i rutan Övrigt om du vill arbeta dagtid med förtidsröstningen.

 

Utbildning

Alla röstmottagare ska genomgå en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val. Om du inte deltar i utbildningen får du inte arbeta som röstmottagare. Utbildningen äger rum i kommunhuset i Svedala tätort under kvällstid och tar cirka 1,5 timme.

 

Kontaktuppgifter

Valnämnden, Svedala kommun, 233 80  Svedala
E-post: registrator.vn@svedala.se
Valnämndens kansli: Therése Winqvist 040-626 8129, Kristina Larsen: 040-626 81 24.

 

Vi rekommenderar inloggning!

Du kan genomföra denna e-tjänst utan att logga in via BankID eller Mobilt BankID men vi rekommenderar att du loggar in. Fördelen med att logga in är att du kan följa ditt ärende via Mina sidor och föra en dialog med handläggaren, direkt i ditt ärende.

Om du inte loggar in har du inte möjlighet att följa ditt ärende eftersom du endast skapar ett internt ärende hos oss i kommunen och blir kontaktad först när ärendet är klart.

För att logga in klickar du på knappen Logga in.

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

  • BankID eller Mobilt BankID rekommenderas

Fråga om inloggning

Om du loggar in så kan vi förifylla frågor med uppgifter vi hämtar från andra system t.ex. skatteverket.

Du kan även få återkoppling om ärendets status och notifiering om handläggaren behöver mer information.

Gå vidare utan inloggning

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa